sâmbătă, 6 februarie 2010

Setarea parametrilor profil pentru sesiunile de lucru

Procesele de lucru sustin sesiunile de lucru activate de catre utilizator, fiecarui pas de dialog executat fiindu-i atribuit un proces de lucru. Procesul de lucru va executa unu cate unu pasii de dialog devenind disponibil pentru urmatoarea cerere a utilizatorului(pas de dialog).
Tot acest proces se desfasoara intr-un timp foarte scurt nesesizabil utilizatorului si permite o distribuire a resurselor sistemului eficienta optimizand timpul de raspuns al sistemului la cerintele utilizatorilor.
Setarea numarului proceselor de lucru se va face accesand tranzactia RZ11 si introducand parametrul:
rdisp/wp_no_dia
In functie de tranzactie accesata de utilizatori, un proces de lucru poate sustine un numar de 5 pana la 10 utilizatori ce acceseaza simultan aceeasi tranzactie.
In ce caz va trebui sa modificam acest parametru?
In cazul in care se constata ca utilizatorul trebuie sa astepte un timp mai indelungat pana cand procesul de lucru va prelua urmatorul pas de dialog al acestuia se impune modificarea parametrului si setarea unui numar mai mare de procese de lucru. In setarea acestui parametru se va tine cont si de numarul total de procese care ruleaza pe server si memoria disponibila.
Sistemul SAP R3 sustine un numar mare de utilizatori ce folosesc accesul tranzactional de tip concurential pe diferite servere.
Cursul logic al procesului este urmatorul:
-utilizatorul introduce datele in fereastra de dialog si apasa tasta Enter;
-informatia introdusa este receptionata de procesul SAPGUI si convertita intr-un format intern si trimisa imediat catre dispecerul (1) serverului de aplicatie;
-dispecerul de procese verifica daca exista procese de lucru disponibile pentru a executa pasii de dialog, daca nu exista disponibil nici un proces, cererea va trece in asteptare (2) pana cand un proces de lucru va deveni disponibil;
-de indata ce un proces de lucru devine disponibil dispecerul trimite cererea catre acesta (3);
-in timpul procesului de lucru, analizatorul de cereri este responsabil de atribuirea cererii catre componentele interne(dynpro sau ABAP), folosind registrii de memorie SAP va traduce cererea intr-o comanda SQL pe care o va adresa bazei de date(4);
-sistemul bazei de date va trimite cererea continand informatiile cerute de utilizator inapoi catre procesele de lucru(5) care o vor pasa mai departe serverului de prezentare(6). SAPGUI va prelua datele si le va afisa in formatul dorit de utilizator(7).
Timpul in care se desfasoara intregul proces de la pasul 1 la pasul 7 este definit ca fiind timpul de raspuns al sistemului, referindu-se in principal la timpul alocat pentru executarea proceselor de lucru.(in cazul depasirii timpului de raspuns definit in parametru vom primi o eroare de tipul TIME_OUT)
Profilul care seteaza timpul de raspuns al sistemului este rdisp/max_wprun_time.