sâmbătă, 5 septembrie 2009

Ce este "SAP"?

Poate ati auzit pe cineva vorbind recent in cercul vostru de prieteni de SAP si v-ati intrebat ce inseamna SAP? la ce foloseste?
Evident este vorba de un sistem informatic complex utilizat in gestiunea bazelor de date, fiind preferatul companiilor mari. SAP vine de la System Applications and Products, si se imparte in module individuale care realizeaza diferite sarcini informatice in cadrul unei companii. Compania care a dezvoltat acest sistem informatic isi are radacinile in Germania la Walldorf si a fost fondata in 1972 de 4 fosti angajati ai companiei IBM.
Ganditi-va doar la faptul ca in acest moment SAP detine cea mai mare parte a pietei de aplicatii business fiind utilizat in peste 76.ooo de companii internationale si are în prezent reprezentanţe de vânzări şi unităţi de producţie în peste 120 de ţări fiind listată la mai multe burse, inclusiv Bursa din Frankfurt şi NYSE cu simbolul "SAP".
Scopul acestui blog nu este acela de a lauda si dezbate brandul SAP ci de a aduce informatii suplimentare practice celor interesati.
O sa trecem asadar la structura sistemului si ce face el mai exact:
- structura SAP se bazeaza pe o arhitectura client-server structurata pe mai multe segmente(o aplicatie(client) solicita o actiune unei alte aplicatii(server) si aceasta o indeplineste ) si anume:
- nivelul bazei de date care gestioneaza datele folosind un sistem de gestionare al bazei de date relational(SGBDR) . Tot aici sunt gestionate datele generale (master data) datele tranzactionale si sunt stocate programele si metadatele care descriu sistemul si structura sa;
-nivelul de aplicatie unde au loc executii ale programelor ABAP;
- nivelul de prezentare care contine interfata utilizator prin intermediul careia utilizatorii introduc date si apoi le afiseaza.

Am adus in discutie in cele de mai sus cateva elemente noi a caror insemnatate trebuie mentionata si anume:
date generale(master data) = o colectie de informatii despre o persoana sau obiect cum ar fi adresa, date legate de plata, cont, caracteristici, etc.
date tranzactionale(transactional data) = se refera la un singur eveniment, crearea unui document de achizitie, ori a unui ordin de vanzare. La crearea unui document SAP aloca documentului respectiv un numar si adauga documentul creat datelor tranzactionale deja existente.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu